Latin név: Eugenia Caryophyllata A növény használt része: LevelekSzármazási hely: IndonéziaExtrahálási módszer: gőzdesztillációA szegfűszeg olaj általában gőzdesztillációval készül, az Indonéziában és a Malacca-szigeteken őshonos Eugenia caryophyllata fa leveleiből, szárából és rügyeiből. Erős olaj, meleg, fűszeres illattal, erősen hígítva és nagyon óvatosan kell használni az aromaterápiában.A szegfűszeg illóolaj használható pattanások, zúzódások, vágások és égési sérülések, lábfekélyek gyógyítására vagy enyhítésére, valamint reuma és ízületi gyulladás csökkentő szerként. Sokak szerint jó az emésztőrendszerre is, enyhíti a hányást, hasmenést, puffadást, görcsöket és legyőzi parazitákat. Értékes a légúti problémák, mint például hörghurut, asztma és tuberkulózis tüneteinek csökkentésénél. Az aromaterápiában eltávolítja a mentális kimerültséget és a fáradtságot, és segít álmatlanság esetén, továbbá afrodiziákumként is működik. A szegfűszeget használták már az ókori Indiában és Kínában is. Az ókori kínai orvoslás szegfűszeggel kezelte az emésztési zavarokat, hasmenést, sérvet és gombás fertőzéseket. Szájfekélyek, fogfájás kezelésére és lélegzetfrissítőként is használták. A szegfűszeg volt az egyik legelső forgalmazott fűszer. Állítólag az arab kereskedők által került Európába a Római Birodalom idején.
|